Werkgeluk? Gelukkig is er vrijwilligerswerk

Werkgeluk? Gelukkig is er vrijwilligerswerk

Werkgeluk, het HR-toverwoord anno 2018. Op LinkedIn levert ‘happiness officer’ je 1.606.458 resultaten op, van bedrijf tot vacature. Agile werken en scrummen, je kan niet meer zonder. Vaste werkplekken zijn ‘not done’, ‘zen’cabines een ‘must’. Van ‘happy-makende’ kleurcombinaties tot een heldere purpose, alles wordt ingezet om ons werkgeluk te stimuleren. Werkgeluk, je kan niet meer zonder. En gelukkig maar want ontelbare onderzoeken bewijzen het, gelukkige werknemers zijn productiever, gezonder, minder vaak afwezig en de hele organisatie presteert beter. Iedereen gelukkig, zou je zeggen.

Werkgeluk of werktevredenheid?

Zou je zeggen? Ja want we kijken slechts 2-dimensionaal en vergeten vaak de belangrijkste 3e dimensie. Deze dimensie gaat verder dan de andere en dat is wanneer je mensen direct raakt. Welke dat is, kom ik zo op. Maar eerst het begrip werkgeluk. De begrippen werkgeluk en werktevredenheid worden te pas en te onpas door elkaar gebruikt en hoewel ze veel op elkaar lijken, definieer ik het verschil als volgt ‘aan dingen die bijdragen tot tevredenheid wen je, en van dingen die bijdragen aan geluk wordt je ongelukkig als ze er niet meer zijn.’

Waar werktevredenheid gaat over de meer ‘tastbare’ zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, goede koffie, biologische lunches etc, (eigenlijk alles wat inwisselbaar is, of je nou voor bedrijf X of Y werkt) – gaat werkgeluk verder. Het gaat over de meer ‘ontastbare’ zaken zoals gevoel, energie, enthousiasme en betekenis. Moeilijker te concretiseren en daardoor ook moeilijker te ‘grijpen’ door veel HR-professionals. Die zich wellicht zullen afvragen: Want wat kan of moet ik er nu mee? En met name hoe zorg ik daarvoor in mijn organisatie? Welke zaken zorgen er nu echt voor dat onze mensen gelukkig zijn in hun werk?

Een kans voor open doel met purpose

Uit een 75-jarig durend onderzoek van Harvard concludeert psychiater en professor Robert Waldinger dat sociale relaties cruciaal zijn voor geluk; het blijkt dat mensen gelukkiger zijn als zij zich meer verbinden met familie, vrienden en de samenleving. Nu zal familie en vrienden lastiger zijn in een werkomgeving maar verbinden met de samenleving is naar mijn idee een kans voor open doel!

Alleen wordt die kans vaak gemist, want veel bedrijven hebben een ‘purpose’ maar laten de kans liggen om hun medewerkers er zich mee te laten verbinden. Misschien zijn ze er nog niet bekend mee en dat is zonde. Want op een heel eenvoudige manier kan je je medewerkers met je ‘purpose’ verbinden door een op maat gemaakt medewerkersvrijwilligersprogramma!

Sorry? Vrijwilligerswerk voor medewerkers? Maar dat is toch alleen voor mensen die tijd over hebben en het niet druk hebben. Juist niet! Een vrijwilligersprogramma is juist een heel effectief middel om werkgeluk te realiseren omdat het medewerkers, de ‘purpose’ van de werkgever en samenleving samenbrengt. En dat is de belangrijke 3e dimensie; de samenleving!

Positieve effecten van vrijwilligerswerk

Open staan voor de behoeften van anderen en helpen zorgt namelijk voor een gelukkig gevoel. De pure en oprechte dankbaarheid zorgt daarvoor. Daarnaast geldt vaak ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Niet alleen qua directe hulp maar ook doordat anderen dan ook bereid zijn om te helpen. Dat gelukzalige gevoel wordt ook versterkt door de (persoonlijke) gesprekken tussen medewerkers onderling; tijdens vrijwilligerswerk gaan die gesprekken zelden of nooit over werk. Medewerkers verbinden zich met elkaar vanuit persoonlijke achtergrond/interesse om met elkaar van betekenis te zijn. Vrijwilligerswerk doe je niet voor jezelf maar voor de ander! Daardoor ontstaan weer nieuwe vriendschappen en dat is een geluksmomentje!

Dit gevoel van dankbaarheid en geluk is voor mij persoonlijk het mooiste dat medewerkers kunnen ervaren met vrijwilligerswerk. Het is iets wat ik zelf ervaren heb en anderen ook wil laten ervaren. Daarnaast zijn er nog veel meer positieve effecten van vrijwilligerswerk door medewerkers. Vrijwilligerswerk kan de effecten van stress, woede en angst tegengaan vanwege de sociale interactie en hebben vrijwilligers een lagere kans op depressie. Vrijwilligerswerk draagt bij aan het zelfvertrouwen van de medewerkers en geeft een gevoel van ‘er toe doen’. Tenslotte zijn vrijwilligers vaak in een betere algehele lichamelijke conditie. Kortom vrijwilligerswerk voor medewerkers zorgt voor geluk op meerdere niveau’s.

De kracht van een bedrijfsvrijwilligersprogramma

Dus als er over denkt om met werkgeluk binnen je organisatie aan de slag te gaan, vergeet dan niet de kracht van een goed vrijwilligersprogramma naast al het andere in te zetten. Want een uniek vrijwilligersprogramma kan de katalysator zijn van werkgeluk! Medewerkers worden gesteund in hun persoonlijke wens om goed te doen en bij te dragen aan een betere wereld. Betere en gelukkigere ambassadeurs kun je niet wensen! Met alle positieve gevolgen van dien want wat goed is voor je medewerkers en maatschappij is goed voor je bedrijf! En dat maakt iedereen gelukkig!

 

De foto is van Priscilla Du Preez on Unsplash
DD18Admin

No Comments

Post a Comment