Jonge en sociaal bewuste werknemers aantrekken?
Vijf voorwaarden van een succesvol vrijwilligersprogramma voor het aantrekken van jonge, sociaal bewuste werknemers
Een competitief salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheid om vooruit te komen waren cruciale factoren voor werknemers wanneer ze moesten kiezen waar ze wilden werken. Tegenwoordig is er meer nodig en voldoet een goed salaris en tafelvoetbalspel in de kantine niet meer. Als dan ook nog blijkt dat 93% van de Amerikaanse jongeren aangeeft dat de impact van een bedrijf op de maatschappij van doorslaggevend belang is bij hun keuze, dan is er een andere factor van groot belang voor het aantrekken en vasthouden van toptalent: een uniek bedrijfsvrijwilligersprogramma!
Volgens recent onderzoek hebben bedrijven met een bedrijfsvrijwilligersprogramma een belangrijke voorsprong als het gaat om het aantrekken van talent. Want bijna 60% van de deelnemers gaf aan dat ze willen (blijven) werken voor bedrijven die vrijwilligersprogramma’s ondersteunen. Verder laat het onderzoek zien dat ook de huidige generatie grote waarde hecht aan gezamenlijk met de werkgever goed te doen.
Hoewel gelukkig meer en meer bedrijven de waarde inzien van dergelijke programma’s, volstaat het niet meer om eenvoudigweg een donatieprogramma op te zetten of vrijwilligersuitjes voor werknemers te organiseren. Deze sociaal ingestelde werknemers zijn op zoek naar bedrijven waarin “goed doen” in hun cultuur verankert zit – want dat biedt hen zinvolle kansen om een verschil te maken.
Wat kan je als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat je een vrijwilligersprogramma ontwikkeld dat de jonge, sociaal bewuste werknemer raakt?
Op basis van het onderzoek en gesprekken met vertegenwoordigers van America’s Charities kwamen wij op de onderstaande 5 voorwaarden/doelstellingen die een uniek programma moet omvatten.
1- Woorden en daden
In 2014 schreef ik al over “van storytelling naar storydoing” en in 2018 is dat actueler dan ooit te voren. Want de werknemers van vandaag willen meer dan alleen een vast salaris. Ze willen werken voor bedrijven en organisaties die een verschil maken en die waarde aan hun leven toevoegen.
Meer dan 70% van de ondervraagden zei dat te willen werken voor bedrijven waarvan de missie en waarden aansluiten bij hun eigen persoonlijke waarden. Bovendien gaf bijna 60% van de deelnemers aan dat ze willen (blijven) werken voor bedrijven waarin de cultuur vrijwilligersprogramma’s ondersteunt.
Werkgevers die hun bedrijfswaarden zodanig kunnen verwoorden, wegblijven van de bekende containerbegrippen die achter de receptie hangen, en deze waarden ook echt waarmaken – en bedrijfsvrijwilligersprogramma’s ontwikkelen die deze waarden ondersteunen – staan op poleposition in de strijd om talent.
Naast de bedrijfswaarden zetten veel bedrijven vrijwilligersprogramma’s op die nauw aansluiten op hun werk, de sector waarin ze opereren en op hun idealen. Hierdoor ontstaat een uniek programma dat niet te kopiëren valt. Een mooi voorbeeld is een verzekeringsmaatschappij die op allerlei manieren kinderen helpt/ondersteunt waarvan een of beide ouders zijn overleden. De directeur verwoordde het als volgt “Voor werknemers die de hele dag op kantoor zitten, biedt het programma de mogelijkheid om contact te hebben met kinderen die een ouder(s) hebben verloren. Naast de concrete en tastbare ondersteuning die ze bieden, maakt het programma hen ook duidelijk waarom het werk dat ze doen een verschil maakt”.
2- Zorg voor een cultuur waarin vrijwilligerswerk de norm is
Als je zoekt naar volledige betrokkenheid van je medewerkers, is het belangrijk om je te realiseren dat je meer moet doen dan sec de mogelijkheid tot vrijwilligerswerk aan te bieden. Je zult aan je medewerkers duidelijk moeten maken dat het ernst is; dat je bedrijf actief vrijwilligerswerk promoot en ondersteunt.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat werknemers eerder deelnemen als blijkt dat de werkgever daadwerkelijk ruimte/mogelijkheden hiervoor biedt. Voorbeelden hiervan zijn ”betaalde” uren om vrijwilligerswerk te doen, talenten ontwikkelen bij een goed doel, gift-matching of euro’s voor enthousiastelingen.
Niet alle medewerkers zullen actief vrijwilligerswerk willen doen, velen willen alleen doneren. Prima, zorg er dan voor dat zij eenvoudig goede doelen kunnen selecteren. En het liefst doelen die inzicht geven in wat er met de donatie gedaan wordt (zie punt 5). Vergeet hier vooral het belang van lokale goede doelen niet!
“Wat je geeft, ontvang je weer”, gaat ook op voor goede programma’s want werknemers zullen veel vaker deelnemen en actiever worden zodra ze merken dat je als werkgever vrijwilligersprogramma’s ondersteunt! Zien doet volgen
Een geweldige bedrijfscultuur begint met goed leiderschap. Dit geldt ook voor een geweldig bedrijfsvrijwilligersprogramma. Zonder support van de top kom je er niet.
3- Zien volgen, doet volgen
Meer dan 50% van de ondervraagden gaf aan dat betrokkenheid van senior management bij het bedrijfsvrijwilligersprogramma hun keuze beïnvloedt om al of niet voor het bedrijf te gaan werken. Wil je dit benadrukken, zorg dan voor een actieve betrokkenheid en die gaat verder dan het mooie PR-plaatje of “greenwashing” van de CEO met een T-shirt poserend bij een vrijwilligersevenement. Nee, dit betekent dat senior management het goede voorbeeld moet geven (ondanks de drukke agenda’s want die hebben we allemaal, toch?), de mouwen moet opstropen en schouder-aan-schouder moet meehelpen met de overige vrijwilligers.
4- Het sociale aspect
De moderne werkplek is veranderd. Door thuiswerken, e-mail, Skype en Yammer zien we elkaar minder vaak. Terwijl medewerkers juist wat vaker persoonlijk contact willen met collega’s onderling. Van dezelfde afdeling maar ook van andere afdelingen en/of locaties. Een bedrijfsvrijwilligersprogramma is zeer geschikt hiervoor want door samen te werken en goed te doen, verbinden we ons met elkaar. Niet alleen op werk gerelateerd niveau maar juist op persoonlijk niveau!
Dit geven de ondervraagden ook aan in het onderzoek, zij zijn van mening dat dergelijke programma’s erg veel bijdragen aan de onderlinge relaties met collega’s. Want voor ons als mens vormt iets goeds voor een ander doen een belangrijk deel van onze eigen waarde maar door onze drukke werkzaamheden lukt dit niet altijd. Dus als je als werkgever dit kan faciliteren dan sla je een mooie brug tussen het persoonlijke en professionele.
5- Laat zien wat jullie bereiken.
Een programma, hoe goed ook, zal nooit het maximale eruit halen als je niet laat zien welk verschil/bijdrage de medewerkers hebben gemaakt. Maak alles wat je doet inzichtelijk!
Een aantal interessante resultaten uit het onderzoek:
- Voor een positieve ervaring bij doneren is het voor het grootste dele van de medewerkers belangrijk om te weten wat er met hun geld wordt gedaan/waarvoor het ingezet wordt. Dus niet alleen een bedankbriefje maar juist aangeven naar welk project de bijdrage gaat.
- 70% geeft aan dat dergelijke informatie vaak ontbreekt.
- Dezelfde cijfers gelden ook bij bedrijfsvrijwilligersprogramma’s; 70% gaf aan dat een goede organisatie met duidelijke/heldere verwachtingen ten aanzien van de resultaten positief bijdraagt aan de ervaring.
- Nog eens 65% gaf aan dat uitgebreide informatie over het maatschappelijk doel extra bijdraagt aan de positieve ervaring.
De boodschap aan werkgevers en non-profitorganisaties is duidelijk: laat duidelijk zien wat de impact van het programma is. Want vertrouwen is essentieel bij bedrijfsvrijwilligersprogramma’s en het vermogen om je verhaal niet alleen te vertellen maar ook te laten zien, is essentieel bij het opbouwen van dat vertrouwen.
Nu het overgrote deel van de nieuwe, en huidige, generatie werknemers zeer sociaal bewust is, is het raadzaam voor bedrijven om deze 5 stappen in acht te nemen wil je, nu en straks, nog (jong) talent vinden en binden.